Ne place sau nu, efectele încălzirii globale se resimt din ce în ce mai acut și, deja, am ajuns în punctul în care nu ne mai putem preface că nu le observăm. Incendiile de vegetație la care asistăm chiar în aceste zile sunt cea mai bună dovadă în acest sens, daca mai aveam nevoie de încă una. Se vorbește mult despre o vină pe care umanitatea o împarte, despre cauzele care au condus la această stare de fapt și despre perspectiva deloc optimistă în care se conturează viitorul planetei, dacă nu vom lua masuri imediate.
Ne place sau nu, efectele încălzirii globale se resimt din ce în ce mai acut și, deja, am ajuns în punctul în care nu ne mai putem preface că nu le observăm. Incendiile de vegetație la care asistăm chiar în aceste zile sunt cea mai bună dovadă în acest sens, dacă mai aveam nevoie de încă una. Se vorbește mult despre o vină pe care umanitatea o împarte, despre cauzele careau condus la această stare de fapt și despre perspectiva deloc optimistă în care se conturează viitorul planetei, dacă nu vom lua măsuri imediate.
Oricât de neplăcută și de dureroasă, realitatea este că fiecare dintre noi a contribuit și contribuie, prin obiceiurile zilnice pe care și le-a dezvoltat în timp, la producerea dezastrului climatic de la care încă nu e prea târziu să ne salvăm. Acesta este și motivul pentru care este tot de datoria noastră să schimbăm începând de azi aceste comportamente nocive și distructive și să devenim mult mai responsabili și mai conștienți de efectele pe care le producem asupra mediului și, implicit, asupra noastră și a copiilor noștri.
În prezent, pe tot mai multe canale, se vorbește despre o viață sustenabilă ca măsură simplă și rapidă pentru stoparea sau încetinirea unui fenomen amenințător cu care nimeni nu își dorește să se confrunte. Puțini sunt însă cei care înțeleg că notiunea de viață sustenabilă nu este o modă ci se referă chiar la măsurile pe care ei, familia lor si comunitatea din care fac parte ar trebui să le adopte de acum înainte, astfel încât să nu facă risipă de resurse, să mențină un echilibru ecologic care să le asigure o calitate a vieţii la un nivel decent dar care să garanteze posibilitatea de a lăsa celor care vin după noi un mediu cât mai curat, în care să poată trăi şi să se dezvolte.
Sigur că schimbarea nu se produce brusc, este un proces de durată. Obiceiurile, indiferent de cum pot fi ele etichetate, se modifică în timp, cu răbdare, voinţă și perseverență. Dacă citești acest articol înseamnă că ești deja conștient că este nevoie de o schimbare la nivel comportamental, atât acasă, cât și la locul de muncă sau oriunde altundeva te afli. Așa că, special pentru tine, am creat o listă cu cele mai simple moduri prin care poți începe de azi un stil de viață bazat pe sustenabilitate, care nu înseamnă câtuși de puțin că vei fi obligat să treci la un mod de viață lipsit de confort. Tot ce trebuie să faci este doar să alegi conștient ce resurse folosești și în ce cantități și să fii un pic mai atent la acțiunile și alegerile tale.
Iată cu ce poți începe:
1. Consumă mai multe fructe și legume și mai puțină carne!
Există studii care arată cu date și cifre exacte că o dietă vegetariană produce mult mai puține gaze cu efect de seră de-a lungul vieții decât o alimentație bazată pe consumul excesiv de carne. Sunt studii care demonstrează că dietele occidentalilor conduc la o emisie anuală de aproximativ 2,5 tone de CO2 per persoană. Nici persoanele lacto-vegetariene nu pot fi șterse de pe lista celor ce contribuie la poluare prin opțiunile lor alimentare, deoarece impactul negativ al industriei laptelui este asemănător cu cel al industriei cărnii. Prin urmare, o alimentație preponderent vegetariană ar fi ideală, însă și reducerea consumului de lapte și carne este un pas extrem de important pe care poți să îl faci chiar de azi. Pe lângă afectele benefice pe care le aduci asupra mediului, îți faci și ție un favor imens, dându-i organismului tău șansa de a fi cu mult mai sănătos.
2. Alege să mergi cu trenul ori de câte ori ai această posibilitate!
Se știe că avionul este unul dintre cele mai poluante mijloace de transport, însă nimeni nu îți cere să renunți la zborul cu avionul dacă ai de parcurs distanțe lungi. Un mod de viață sustenabil nu presupune revenirea la vremurile în care oamenii făceau trei săptămâni până la o destinație sau alta. În schimb, presupune să optezi pentru o călătorie cu trenul atunci când mergi pe distanțe scurte.Este o alternativă pe care o ai la îndemână.
Dacă nu ești convins încă de schimbarea pe care o poți produce cu alegere atât de simplă, gândește-te la faptul că un zbor dus de la Londra la Madrid, de pildă, emite aproximativ 118 kg de CO2 per pasager.Același drum parcurs cu trenul „costă” doar 43 kg de CO2 per pasager. Altfel spus, cele 118 kilograme de CO2 echivalează cu aproximativ 292 de spălări de rufe, 100 de dușuri de 10 minute și 107 zile de vizionare la televizor. Nu-iașa că e diferența este semnificativă?
3. Optează pentru produse de îngrijire ecologice !
La nivel individual, să folosești absorbante, scutece,discuri demachiante, bețișoare de urechi și alte asemenea produse de îngrijire corporală nu ți se pare mare lucru. Ele sunt practice și comode și îți fac viața mai ușoară. Dacă ai avea însă în vedere faptul că multe din articolele sanitare pe care le folosesti sunt fabricate de pildă din bumbac neorganic,care este o cultură foarte intensă în pesticide și care determină degradarea solului, poate nu ai mai fi la fel de dispus(ă) să faci exces. Fermierii folosesc cantități uriașe de pesticide, îngrășăminte și substanțe chimice, iar producția de îngrășăminte utilizează surse de energie finite, care eliberează cantități considerabile de CO2. Având în vedere că solurile captează în mod normal dioxidul de carbon, degradarea solului reduce această capacitate – accelerând încălzirea globală. În plus, toate acele obiecte sanitare ajung într-un final undeva,într-un depozit de deșeuri sau în ocean. Ele par puține doar la nivel individual, dar înmulțite cu numărul de oameni care le folosesc, cantitățile devin uriașe. Chiar și cremele solare cu care ne ungem copul pentru protecție împotriva razelor UV ajung să dăuneze apelor și oceanelor, oricât de nevinovate ne-ar părea și cât de greu de crezut. Acestea sunt numai câteva exemple carete-ar putea face să vezi cât de mult contribui cu aproape fiecare gest la încălzirea globală, fără măcar să îți dai seama de asta.
4. Nu cumpăra mai mult decât ai nevoie!
Te-ai gândit vreodată câtă mâncare arunci săptămânal la gunoi? Ai numărat vreodată obiectele care zac pline de praf prin cine știe ce cotloane din casa ta? Ai calculat din curiozitate cât plastic este în sertarele de jucării ale copilului tău? Te-ai întrebat vreodată câte haine stau împăturite de ani de zile pe rafturile ticsite din șifonierele tale, așteptând ca tu să slăbești sau să mergi la o nuntă? Ți s-a întâmplat vreodată să intri într-un supermarket cu o listă de cinci produse de cumpărat și să te lași păcălit de cine știe ce oferte, astfel încât să pleci acasă cu cel puțin alte trei produse de care nu aveai nevoie? Dacă ai răspuns afirmativ la cel puțin trei din aceste întrebări, e timpul să îți tragi semnale de alarmă și să iei măsuri. În cazul în care argumentele de ordin ecologic nu te conving,gândește-te numai la cât de mulți bani arunci pe fereastră odată cu toate aceste achiziții de care nu ai nevoie, de fapt, și care doar îți dau iluzia unei bunăstări.
5. Redu consumul de apă și electricitate!
Omul modern s-a înconjurat de aparatură consumatoare de energie electrică. Cuptoare cu microunde, televizoare în toate camerele,aparate de tuns, periuțe electrice, cafetiere, imprimante, aspiratoare,laptopuri, aparate de epilat, bigudiuri electrice, mașini de călcat, mașini de spălat vase, uscătoare de rufe și câte și mai câte asemenea obiecte, toate consumatoare de electricitate, dar totodată și viitoare deșeuri, domnesc în casele noastre, ale tuturor. Nu te neliniști, nu îți cere nimeni să renunți la ele ca să treci la un mod de viață sustenabil. Este de ajuns să treci la surse de energie regenerabilă pentru început, dar ai grijă ce furnizor alegi.Interesează-te înainte pentru că sunt mulți cei care vor să pară prietenoși cu mediul și se promovează ca atare, dar nu respectă întru totul standardele.
Pe lângă asta, mai poți avea grijă la becurile pe care lefolosești, poți evita să lași aparatura în modul stand by, să nu pui mașina de spălat în priză dacă nu ai destule rufe murdare cât să o umpli, să îți usuci rufele pe o culme și nu într-un uscător, să faci dușuri rapide, să nu lași apa să curgă în timp ce îți perii dinții sau să colectezi apă de ploaie ca să îți uzi grădina, pentru că nici apa nu trebuie risipită. Totul e să vrei.
Toate acestea pot părea schimbări mărunte, fără un impact simțitor asupra mediului. Fiecăruia dintre noi i se pare că nu contribuie la încălzirea globală, însă aceasta nu este decât o scuză pentru a evita un mod de viață mai responsabil. De altfel, sustenabilitatea aduce cu ea o mulțime de beneficii între care și posibilitatea de a face economii de natură financiară. Reducând risipa, vei reduce cheltuielile inutile, iar asta te va face chiar mai bogat. Nu doar că vei avea mai mulți bani, dar vei putea să te bucuri de viață pe o planetă generoasă în resurse și capabilă să îți ofere un mediu propice pentru un trai sănătos și longevitate. Nu permite așadar obiceiurilor dăunătoare de azi să îți răpească dreptul de a te bucura de tot ce-ți poate oferi planeta și mâine. Schimbarea începe cu și de la tine. Decizia este doar a ta.
SNRB